طراحی پایانه های فرودگاهی (ترمینال فرودگاه)
برنامه ريزي و طراحي فرودگاه، فرآيند پيچيدهاي است كه در آن، به لحاظ جنبه هاي اقتصادي، فني، عملياتي، امنيتي و عمومي بايد ارتباط ميان بخشهاي مختلف و عملكرد آنها به خوبي شناخته شده و بر اساس آن پيشنهادات ارائه گردد. از اينرو، دستورالعملها، توصيه ها و استانداردهاي متعددي از سوي دولتها، سازمانهاي بين المللي، انجمنها، مؤسسات تحقيقاتي و مهندسان مشاور در كشورهاي مختلف جهت برنامه ريزي و طراحي فرودگاه ارائه شده است كه در آن طراحی بخش زميني فرودگاه (طراحی ترمینال فرودگاه) به عنوان مجموعه اي متنوع تر و پر چالش تر از بخش هوايي همواره مطرح بوده است.
دستورالعمل ها و توصیه ها و استانداردهای متعددی از سوی مؤسسات مختلف خارجی برای طراحی پایانه های فرودگاهی اعم از داخلی و بین المللی، راههای دسترسی به فرودگاه ها و توقفگاه خودروها و سایر عوامل پردازشی درون پایانه ای و مستحدثات و تجهیزات و تأسیسات وابسته تهیه و منتشر شده که ممکن است در پاره ای از موارد بکار بردن آنها با شرایط، مقررات و حتی سنت های کشورمان تطبیق ننماید.
بررسی سوابق نشان میدهد تا کنون هیچگونه اقدام زیربنایی در جهت تهیه آیین نامه ها و معیارهای طراحی بخش زمینی و یا هوایی فرودگاه های کشور انجام نشده و مهندسین مشاور طراح و شرکت های هواپیمایی در مواقع لزوم از منابع و مراجع معتبر، دستورالعمل ها و استانداردهای بین المللی استفاده مینمایند که ممکن است در پاره ای از موارد بکار بردن آنها با شرایط، مقررات و حتی سنت های کشورمان تطبیق ننماید. لذا دفتر امور فنی و تدوین معیارهای سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور بنا به وظیفه ذاتی خود تهیه یک آیین نامه جامع در زمینه طراحی فرودگاه و بخشهای مرتبط به آن را در دستور کار خود قرار داد.
آیین نامه طراحی محوطه زمینی فرودگاه ها
هدف از تهیه « آیین نامه طراحی محوطه زمینی فرودگاه ها» ارائه مبانی و معیارهای فنی برنامه ریزی، طراحی و مدیریت بخش زمینی و پاره ای از قسمت های بخش هوایی فرودگاه برای استفاده طراحان و کارشناسان ذیربط است. با توجه به تنوع معیارها و دستورالعمل هایی که برای فرودگاهها و پایانه ها تدوین شده، کوشش گردیده است تا روشهای مختلف مورد مطالعه و مقایسه قرار گرفته و آنچه با شرایط اقلیمی و رفتاری و قوانین کشورمان تطبیق دارد انتخاب گردد.
نشریه 197 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
نشریه 197 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور با عنوان « آیین نامه طراحی محوطه زمینی فرودگاه ها» برای اولین بار در سال 1379 منتشر شد. بعد از گذشت حدود دو دهه از انتشار این آیین نامه با توجه به تحولات گسترده در دستورالعمل ها و مقررات بین المللی و داخلی و پیشرفت های تکنولوژیک در عرصه صنعت هوانوردی نیاز به بازنگری در این آیین نامه و بروزرسانی آن با شرایط جدید احساس می شد. تجدید نظر اول « آیین نامه طراحی محوطه زمینی فرودگاه ها» متشکل از 9 فصل به شرح زیر می باشد:
- کلیات
- بخش های مختلف فرودگاه (بخش هوایی و بخش زمینی)
- برنامه ریزی، پیشبینی تقاضا و سطح ارائه خدمات
- پایانه های مسافری
- پایانه های باری
- برج مراقبت پرواز و ساختمان عملیاتی
- تسهیلات پشتیبانی، فنی و عملیاتی
- راه های دسترسی و توقفگاه ها
- تابلوها و علائم راهنمایی در پایانه
آیین نامه طراحی محوطه زمینی فرودگاه ها (تجدید نظر اول)
دانلود نشریه 197 سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور
دیدگاه بگذارید